Munca în vremea vacanței

Aud tot mai des în mediul de afaceri că se discută despre echilibrul muncă-viață (work-life balance).

În urma unor discuții cu unul dintre colegii mei, am realizat că acest echilibru poate fi unul periculos. “Dezlipirea” muncii de viața personală poate să fie sursa principală de conflict pe care o simt când mă gândesc la acest concept. Dacă munca nu este viață, înseamnă că problema este ascunsă în muncă sau, mai specific, în cât de mult sens aduce munca în viața individului care își pune această problemă. În momentul în care munca depășește în mintea mea timpul pe care îl vând unei companii pentru bani, aceasta începe să-mi ofere auto-actualizare, definită de Maslow ca fiind nevoia umană de a fructifica la maxim capacitățile proprii, pentru a deveni din ce în ce mai bun.

Seth Godin povestește în cartea sa, Triburi , cum într-o dimineață la 4 AM își verifica emailul în holul hotelului în care își petrecea vacanța. Două persoane, cazate în același hotel cu el, l-au observat și au comentat despre cât de trist este să îți verifici emailul și când ești în vacanță. Epifania pe care a avut-o Godin în acel moment l-a făcut să realizeze că munca lui îi aducea atât de multă satisfacție, încât nu viața lui era tristă, ci a celor care timp de 2 sau 4 săptămâni pe an încearcă să uite total ce fac în celelalte 48-50 de săptămâni. Munca în concediu, atunci când nu este însoțită de grimase de dezgust sau enervare, are legătură cu pasiunea.

Atunci când sunt pasionat de ceea ce fac, am un obiectiv clar, pot să observ progresul pe care îl fac și dificultatea sarcinii este perfect corelată cu nivelul abilităților mele, am șanse mari să experimentez o stare de flux. Astfel, ceea ce fac, chiar dacă este etichetat drept muncă, îmi poate oferi mai multă satisfacție decât simplul stat la soare.

Departe de mine gândul să recomand munca în vacanta ca fiind cea mai bună strategie de relaxare, însă atunci cand suntem motivați intrinsec în ceea ce numim muncă, activitatea cu pricina ne poate aduce satisfacție indiferent când alegem să o facem. Dacă, însă, atunci când suntem în vacanță, avem o reacție puternic negativă la orice are legătură cu munca, merită să aruncăm o privire atentă la cât de mulțumiți suntem cu ceea ce facem zi de zi.

 

Leave a Comment

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Get Adobe Flash player