Talent is overrated by Geoff Colvin

Priveste-ti prietenii, rudele, colegii. Cum isi petrec zilele? Probabil muncind, la fel ca majoritatea oamenilor. Dar cat de bine fac ceea ce fac? Raspunsul cel mai probabil este ca se descurca BINE. Fac lucrurile atat de bine incat sa le convina si sa li se permita sa  faca in continuare ceea ce fac.
In cartea sa “Talent is Overrated”, Geoff Colvin spulbera miturile legate de performanta.

Daca suntem intrebati de ce unii oameni sunt “outstanding” in ceea ce fac, de obicei, avem doua raspunsuri : pentru ca muncesc din greu si pentru ca sunt talentati. In timp ce primul raspuns este partial adevarat, pentru cea de-a doua afirmatie nu exista dovada stiintifica.

Factorul ce explica cel mai bine performanta de top (indiferent ca este vorba de muzica, sah sau business) este ceea ce cercetatorii denumesc “deliberate practice” (in traducere libera – practica deliberata). Mai exact, expresia inseamna sa “spargi” activitatea la care vrei sa fi foarte bun in bucatele foarte mici si sa exersezi enorm de mult acele comportamente, in afara zonei de confort, beneficiind de feedback continuu din partea unui coach.
“Practica deliberata” consta in ”a te impinge” mai departe de ceea ce faci in prezent. Presupune sa nu te multumesti cu nivelul actual de performanta pe care il ai si sa vrei sa iti depasesti limitele actuale, stiind ca exista ceva mai bun dincolo de ele.

Provocarea este sa exersam in afara zonei de confort, adica in zona de invatare, fara a creste, insa, dificultatea sarcinii astfel incat sa o ducem in zona de panica.
Poate parea simplu la prima vedere, insa, presupune mult efort si un mindset de campion pentru ca trebuie sa lucrezi la acele lucruri la care nu esti bun. Doare sa faci asta si nu este ceea ce facem zi de zi. Asta explica de ce experienta nu aduce, neaparat, o crestere in performanta.
Diferenta intre a exersa pur si simplu si “practica deliberata” este data de volumul mare de repetitii in cazul celei de-a doua. Urmatorul lucru care conteaza este sa petreci mult timp, foarte mult timp exersand.
Geoff Colvin vine si confirma cele spuse de Malcolm Gladwell in cartea sa Outliars : “pentru a ajunge la o performanta superioara in majoritatea domeniilor ai nevoie de aproximativ 10 ani de practica sau 10.000 de ore.”

Patru aspecte NU pot prezice performanta de top : Inteligenta(IQ-ul), Memoria, Experienta si Abilitatile innascute.
M-as bucura daca am reusit sa te fac curios . Cartea merita fiecare euro cent(nu a aparut inca tradusa in limba romana)!

 

Leave a Comment

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Get Adobe Flash player