Despre autoritate – Experimentul lui Stanley Milgram

In Iulie 1961, Stanley Milgram a conceput si desfasurat un experiment care avea sa schimbe lumea psihologiei si a stiintelor umaniste in general. Subiectul experimentului a fost inspirat de atrocitatile comise de nazisti in al II-lea razboi mondial si a incercat sa identifice pana unde pot merge oamenii sub presiunea autoritatii.
Subiectii acestui experiment au fost barbati cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani si cu o educatie variata(de la absolventi de 8 clase pana la doctoranzi). Acestia au fost recrutati pentru experiment spunandu-li-se ca vor participa la o cercetare privitoare la capacitatea de memorare.
Dupa intrarea in laboratorul universitatii Yale, subiectul primea rolul “profesorului” care trebuia sa ii administreze socuri electrice unui invatacel-complice, in functie de performanta acestuia in memorarea unor informatii, sub indrumarea omului de stiinta care intruchipa autoritatea. De fiecare data cand invatacelul facea o greseala, subiectul trebuia sa ii administreze un soc electric, crescator ca intensitate,pe o scara de la soc usor pana la XXX,ultima fiind corespunzatoare pericolului de moarte. Din camera alaturata se auzeau diferite zgomote, mimate de complice, in functie de gradul de intensitate al socului electric administrat de subiect. In momentul cand subiectul se opunea sau incerca sa obiecteze in fata omului de stiinta imbracat in halatul alb, acesta ii spunea:” Experimentul cere sa continuati”.
Rezultatele au uimit intreaga comunitate stiintifica : 65% dintre subiecti au administrat unui subiect socuri electrice cu potential letal, doar pentru ca acesta nu a memorat corect o lista de cuvinte. 100% dintre cei testati au administrat socuri electrice despre care stiau ca sunt intense(285 volti).
Experimentele ulterioare realizate pe un grup de control(lipsit de prezenta unei autoritati) au demonstrat ca 80% dintre subiecti se opresc la o intensitate de 120 din maximul de 450 de volti.
Concluziile au fost validate de alti cercetatori care au dovedit ca sexul subiectului, categoria socio-profesionala, sexul persoanei careia i se administreaza socuri electrice sau varsta subiectului, nu sunt variabile care sa influenteze obedienta fata de autoritate.
In prezenta unei autoritati, subiectul nu considera ca este autonom, ci se proiecteaza intr-un simplu agent al autoritatii.
Experimentul lui Milgram nu demonstreaza ca oamenii vor face orice pentru cel care detine autoritatea. Daca, de exemplu, cercetatorul le-ar fi cerut subiectilor sa isi administreze lor o serie de socuri electrice generatoare de durere, ar fi avut parte probabil de proteste generoase.
Concluzia mea…

…este ca intr-un regim in care exista o structura decizionala clara, responsabilitatile si ierarhiile sunt bine definite, inputul directiv al unei persoane cu autoritate poate sa duca la somnul ratiunii, executantul putand sa ia decizii in detrimentul semenilor sai pentru ca responsabilitatea nu este a sa. El doar executa ordinul iar consecintele personale si etica trag un pui de somn la umbra autoritatii. Genul de organizatie expusa cateva randuri mai sus este una cu puternic iz militarizat. Sa nu uitam insa ca multe companii din jurul nostru functioneaza INCA pe modele de business Taylor-iste, cu influente solide din lumea armata.
Cand autoritatea se imbina cu concepte precum misiune, obiective, resurse competitie, planuri strategice, tactici, victorii sau slabiciuni ale adversarilor, este simplu sa incetezi sa te mai gandesti la oameni.
Cred in empowerment ca o solutie la procesul defectuos de luare a deciziilor in business.

 

Leave a Comment

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Get Adobe Flash player