Monthly Archives: februarie 2013

Despre motivație în fotbal (Steaua-Ajax)

Cum poți să îți dai seama dacă o persoană este foarte motivată sau puțin motivată? Dacă aseară ai urmărit meciul Steaua-Ajax, cum ți-ai dat seama că unii jucători sunt mai motivați decât alții? Probabil ai privit la cât de mult și cât de repede alergau jucătorii celor două echipe, la cât se întindeau după minge, cât de supărăți erau când ratau sau la cât pressing făceau. Nu poți să vezi o bară verde deasupra capului jucătorului, ca în jocurile video, care să îți arate cât de motivați sunt. Motivația este neobservabilă direct și oarecum misterioasă.

O întrebare specifică despre motivație sună astfel: Cum poți să identifici calitatea și cantitatea de motivație a unei persoane?

Prima cale este să observi manifestări comportamentale ale motivației: rapiditatea cu care vorbesc jucătorii, concentrarea de pe fețele lor, subiectele pe care le discută în vestiar (oare înaintea meciului de aseară crezi că jucătorii au discutat în vestiar despre cluburi și domnițe?), nivelul de efort depus, viteza unui sprint, cât de mult aleargă pentru o minge care iese în afara terenului etc. Un comportament rapid și puternic implică faptul că există o forță ce nu se vede, dar care energizează și dă o anumită direcție acelui comportament.

Cea de-a doua cale este să acorzi atenție sporită antecedentelor care generează stări motivaționale. Nevoia de bani poate să fie o motivație puternică. La fel și nevoia de a intra în competiții mari și de a câștiga ca o afirmare a propriei valori. Nevoia de a fi respectat de ceilalți (fani, tribună, telespectatori, colegi și antrenor) poate să genereze multă energie.

În ceea ce privește calitatea, rareori privim diferit motivația în funcție de sursa ei. Motivația poate părea un concept simplu și omogen dacă este privită superficial, adică mă interesează doar cât de multă este.

Motivația, însă, este de mai multe tipuri. Există motivație intrinsecă și extrinsecă. Motivația de a învăța să faci ceva la un nivel de excelență este diferită de motivația de a bifa un antrenament. Motivația de a nu te face de râs este diferită de cea de a recupera un handicap de două goluri și de a învinge.

Pe parcursul unei zile obișnuite, o persoană poate avea variații semnificative ale motivației. De aceea este important să înțelegem de ce face ceea ce face. În funcție de tipul de motivație în unele cazuri există o calitate mai mare în ceea ce simte o persoană și asta impactează performanța sa.

Cei care învață și își canalizează eforturile din interes, motivați de curiozitate, au mai multe trăiri pozitive, persistă mai mult în fața dificultăților și sunt mai creativi decât cei care învață doar pentru a trece de un examen.

În fața testelor, studenții care caută să aibă succes (Scopul meu este să iau nota 10) îi depășesc în rezultate pe cei care, deși au abilități identice, își propun să evite insuccesul (Nu vreau să iau nota 4). Și asta s-a văzut perfect în meciul de aseară. Ajax a vrut să evite insuccesul. Erau mulțumiți și dacă plecau acasă înfrânți cu 1:0, dar calificați. Steaua însă a avut o singură șansă și a dus-o până la capăt.

Deseori ceea ce îi diferențiază pe cei care fac performanță de învinși este tipul sau mai bine spus calitatea motivației.

Aseară, în vestiar, din toate sursele motivației la care putea să facă apel, Reghecampf a ales doar să facă apel la emoție. Nu a discutat despre bani, despre familiile jucătorilor, despre admirația publicului, despre Gigi și cum să îl facă să nu mai fie supărat, ci a plantat o singură sămânță în inimile lor, emoția ca sursă a motivației.

Emoțiile ca sursă a motivației pot varia nu numai ca intensitate, ci și ca tipologie. Clipul motivațional pe care antrenorul Stelei l-a arătat jucătorilor înainte de începerea partidei a facut apel la emoțiile lor ca sursă a energiei de care aveau nevoie pe parcursul meciului. I-a facut să nu privească înfrângerea ca pe un balaur, ci ca pe ceva care poate fi depășit cu o atitudine “can do”.

Pentru a avea o imagine relevantă asupra motivației este insuficient să privim cantitatea ei întrucât calitatea este dată de sursa de unde izvorăște aceasta.

 

Get Adobe Flash player