Monthly Archives: ianuarie 2012

De ce vor managerii angajati motivati intrinsec

Auzim tot mai des de la manageri cerinte legate de motivarea oamenilor lor. Si-au dat seama ca prezentarea unui filmulet in care un antrenor vorbeste echipei sale in vestiar este insuficienta si produce rezultate pe termen foarte scurt (ore sau zile). Experienta le-a dovedit ca motivatia extrinseca (cea ce pot face managerii pentru oamenii din echipa)  este clar depasita  de ceea ce pot sa isi faca oamenii singuri. Actiunile exterioare sunt costisitoare, necesitand timp si efort financiar uneori nesustenabil..

 Jobul managerului devine mai complex, echipele pe care le coordoneaza sunt mai mari si timpul pe care il are la dispozitie pentru fiecare persoana din echipa este mai scurt.

Stimulentele  functioneaza pe perioade scurte de timp si odata cu disparitia lor, productivitatea scade. Ca sa aduci productivitatea la cotele anterioare, solutia pare simpla : “ inca un bonust”. Problema este ca daca e vorba de un bonus ti cu o valoare mai mica decat a celui anterior, efectul sau este inexistent sau poate chiar demotivant. Toleranta oamenilor la recompensa creste, motivatia lor de a face performanta se toceste pana in momentul in care compania nu isi mai poate permite sa creasca valoarea stimulentelor. .

In aceste conditii este simplu de inteles de ce managerii isi doresc angajati motivati intrinsec : nu implica costuri, managerul are mai mult timp si angajatul se simte implinit.

Motivatia intrinseca deriva din nevoile noastre psihologice de autonomie si compententa in ceea ce facem. Merita sa ii acordam importanta cuvenita pentru ca, odata aparuta, oamenii manifesta o persistenta mai mare in fata sarcinilor dificile, dovedesc un nivel de creativitate ridicat, capata o intelegere mai buna asupra activitatii sale, invata mai repede si sunt mai fericiti cu ceea ce fac zi de zi.

Cu cat o persoana este mai motivata intrinsec, cu atat mai mult timp va petrece in incercarea de a duce la bun sfarsit un task  dificil sau unul care are nevoie de o investitie mare de timp. O trasatura definitorie a sportivilor care ajung sa faca performanta este abilitatea de a-si mentine motivatia intrinseca necesara unor antrenamente dure pe o perioada lunga de timp. Inchipuiti-va un sportiv care trebuie impins permananent de la spate de antrenor, familie sau prieteni. Sunt slabe sanse sa ajunga la performante notabile.

Studii repetate asupra creativitatii ajung constant la aceleasi concluzii: creativitatea este subminata de comportamente de control precum cele de monitorizare, evaluare sau recompensare. In contrast, nivelul creativitatii creste atunci cand motivatia noastra vine din interior.

Pusi in fata unui task fata de care nu suntem motivati intrinsec, “externalizam” satisfactia catre cel care va beneficia de munca noastra. Singur lucru pe care il vrem este sa se termine cat mai repede, iar ceea ce invatam este inexistent sau de calitate slaba. Din punct de vedere al invatarii, lipsa motivatiei intrinseci duce la memorare si nu la intelegerea conceptelor cu care ne intalnim.

Inchipuie-ti o companie in care angajatii sunt perseverenti in ceea ce fac si nu se dau batuti in fata dificultatilor, abordeaza provocarile cu creativitate si sunt in fiecare zi mai buni decat ieri pentru ca invata permanent. O astfel de companie isi doresc managerii sa creeze, insa drumul este anevoios si inainte de orice trebuie sa se schimbe  ei insisi.

Get Adobe Flash player